3 Ocak 2009 Cumartesi

Osmanlı İmparatorluğu Son Üç Yüz YılBir Çöküşün Yeni Tarihi Kitap Özeti

Kitabın Adı Osmanlı İmparatorluğu Son Üç Yüz YılBir Çöküşün Yeni Tarihi
Kitabın Yazarı Alan PALMER
Yayınevi ve Adresi Yeni Yüzyıl Yayınları, Istanbul
Basım Yılı 1995
KİTABIN ÖZETİ

16 bölümden oluşan bu eserde, Osmanlı Devleti`nin duraklama ve çöküş dönemlerinin anlatılmakta , bilhassa 1683 Viyana Bozgunundan sonraki son üç yüz yıl değerlendirilmektedir.

· 1299`da kurulduktan sonra hızla gelişip, güçlenen ve 1453 tarihinde İstanbul`un fethedilmesi üzerine Avrupa`nın içlerine kadar ilerleyen Osmanlı Devleti`nin genel durumu ; eserin başlangıç bölümünde incelenmektedir. Batıda Rönesans, Reform arayışları ve sömürgecilik faaliyetleri ile Osmanlı Devleti`nin bu gelişmeleri takip edememesi ve geri kalması, gücünü ve otoritesini kaybetmesi sonucunda oluşan bağnaz hareketler de bu bölüm içerisinde "Avrupalı gözüyle" yani "önyargılı olarak" değerlendirilmektedir.

· Gelişen batıyı yakalama çabaları ve arayışları, Lale Devri ile başlayan "Batılılaşma" süreci, geri kalış sebeplerinin bilhassa orduda aranması ve bunun sonucunda yıllardan beridir bir kangren haline dönüşmüş olan Yeniçeri ocağındaki hoşnutsuzluklar, isyan hareketleri, Sultan II. Mahmut`un 1826 tarihinde Yeniçeri ocağını kaldırması ve reform hareketleri de yine bir "Avrupalı gözüyle" bu eserde değerlendirilmektedir.

· Sultan II. Mahmut`ùn ölümünden sonra, hızla artan saray entrikaları, modernleşmeyi kavrayamamanın sonucunda oluşan batıya şirin görünme girişimleri, hızlı borçlanma ve borç arayışları, borç alabilme uğruna Türklere değil de gayr-i müslim gruplara her türlü imtiyazın verildiği Tanzimat ve Islahat dönemleri de eserin ilerleyen bölümlerinde incelenmektedir.

· Sultan II. Abdülhamit`ìn istibdat yönetimi, aşırı baskılar ve isyan hareketleri, I. ve II. Meşrutiyet dönemindeki gelişmeler, Osmanlı-Alman yakınlaşmasının başlaması, Jön Türk hareketi, 31 Mart hadisesi, Hareket Ordusu, Sultan II. Abdülhamit`ìn tahttan uzaklaştırılması ve bu dönemdeki diğer olaylar yine bir "Avrupalı gözüyle" değerlendirilmektedir.

· Berlin'de Askerî Ataşe olarak görevli bulunan Enver Paşa`nın "Almanya" zaafı, Sultan II. Abdülhamit`ìn tahttan uzaklaştırılmasından sonra ülkede İttihat ve Terakki yönetiminin başlaması, Birinci Dünya savaşı, Almanya'nın tüm cephelerde sıkışması, Enver Paşa`nın "Almanya" zaafından yaralanan Almanya`nın Osmanlı Devletini savaşa sokması, cepheler, felaketler... ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün önderliğinde Türk Kurtuluş Savaşı`nın kazanılması... bu eserde işlenen belli başlı konulardır.


NOT :

Yabancılar tarafından yazılan eserlerde mutlaka eksik, yanlış ve subjektif yargılar bulunmaktadır. Ancak, farklı kaynak ve arşivlerden istifade edilerek yazılan bu tür eserler, hem tarihsel olaylara farklı bakış açıları getirmekte, hem de bizim ülkemiz ve milletimiz aleyhindeki olumsuz yargılara karşı doğruları ortaya koyabilmek amacıyla daha çok araştırma yapmamıza ve böylelikle tarihimizi daha sağlam bilimsel temeller üzerine bina etmemize yardımcı olmaktadır. Yabancı tarihçiler tarafından yazılan bu tür eserleri okumadan önce, konuyla ilgili olarak bizim tarihçilerimiz tarafından yazılan ciddi eserlerin okunması faydalı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sayac Ekle