3 Ocak 2009 Cumartesi

Camondolar Bir Hanedanın Çöküşü

Yazarı: Nora Şeni, Sophie Le Tarnec
Yayınevi: İletişim Yayınları
356 sayfa

Yazar bu kitabında, 19. yüzyıl boyunca finansal, kültürel ve sanatsal alanlarda birçok başarıya imza atmış olan Camondo ailesinin İstanbul’dan Paris’e uzanan hayat hikayesini anlatmaktadır.

Camondolar, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılma sürecine girmesiyle birlikte dış borçlanmaya bağımlı hale geldiği yıllarda, yabancı finans kaynakları ile Osmanlı sarayı arasında köprü görevi görmüşlerdir. Yine aynı dönemde Galata, Pera, Karaköy ve Tophane semtlerinin yeniden imarına öncülük etmişler ve şehrin bugünkü çehresine kavuşmasında önemli rol oynamışlardır. Camondolar, sadece iş hayatındaki başarıları ve İstanbul’un şehirleşme sürecine katkılarıyla değil, Yahudi cemaati için yaptıkları hayır işleriyle de adlarından söz ettirmişler ve bir dönem İstanbul’da zenginliğin ve asriliğin simgesi olmuşlardır.

Aile 1869 yılında Paris’e göç etmiştir. Aile kısa zamanda burada da itibar kazanmış ve özellikle sanat hamisi olarak ün yapmıştır. Ailenin Paris sanat dünyasına kazandırdığı en önemli eserler, Paris’in en önemli kültür merkezlerinden biri olan Champs-Elysees Tiyatrosu ve 18. yüzyıl sanatının seçkin örneklerinin sergilendiği Nissim-De-Camondo Müzesidir. Ayrıca Isaac De Camondo’nun Louvre Müzesi’ne hibe ettiği ve Degas, Monet, Manet gibi empresyonist ressamların başyapıtlarından oluşan elli tabloluk koleksiyon, müzeye yapılan en büyük kişisel hibe olarak tarihe geçmiştir. Tüm bu başarılara rağmen, Camonda ailesinin hikayesi bir esrar perdesiyle örtülüdür. Ne olmuştur da bir zamanların bu itibarlı ismi, ardında mirasçı bırakmadan silinip gitmiştir? Nora Şeni ve Sophie Le Tarnec akıcı bir anlatımla kaleme aldıkları bu kitapta, tarihi belgelerin ışığında Camondo ailesinin esrarını çözüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sayac Ekle