3 Ocak 2009 Cumartesi

Küçük Oteller Kitabı Kitap Özeti

Kitabın Adı Küçük Oteller Kitabı
Kitabın Yazarı Sevan NİŞANYAN
Yayınevi ve Adresi Boyut Yayinlari, İstanbul
Basım Yılı 2000
KİTABIN ÖZETİ

Bu kitap, büyük otellerden hoşlanmayan, toplu ve kalabalık yerlerde bulunmaktan zevk almayan, daha sade ama anlamlı, tarihi dokusu ve bir kişiliği olan mekanlarda kalmayı erdem sayan ve bu ortamlarda tatillerini geçirmeyi hobi edinen insanların bakış açısıyla kaleme alınmıştır.
Kendi deyimleriyle beş yıldızlı otellerden hoşlanmayan, her ikisi de rehber olarak Anadolu'yu yıllarca dolaşan, Türkiye'deki çok yıldızlı otellerin birçoğunu yakından tanıma fırsatını bulan, bu işletmelerin yöneticilerini, sorunlarını yakından bilen bir çiftin anılarıdır. Birçoğunun profesyonelliğini, iyi niyetini takdir ettiler. Tek tip ruhsuz odalardan, bin kişinin aynı anda yemek yediği restoranlardan, birbirinin eşi açık büfelerden, sanayi tipi kahvaltılardan, klor kokulu havuzlardan, bir örnek kesilmiş çimlerden, profesyonel animatörlerden, üniforma giydirilmiş garsonlardan pek hoşlanmadıklarını belirtmektedirler.
Kendi tatillerinde daima standart dışı güzellikleri aradılar. Kendilerini olağan dışı bir ev sahibinin özel misafiri gibi hissettiğimiz yerlerde daha mutlu oldular. Odalardaki şahane dolabı nereden bulduğunu veya kime yaptırdığını ona sorarak sohbet ettiler. Kahvaltıda ev yapımı reçelleri, balları, peynirleri, bahçede yıllar boyu harcanmış bir sevgi ve emeğin izlerini aradılar. Sevdikleri bir pansiyonun arazisinde bir sabah gün doğarken değişik hayvanların gezdiğini gördüler. Bir başkasında, fırtınalı bir Şubat gecesi, ev sahibi ve kasabanın ileri gelenleriyle, eş-dostla ve ahbaplarla geç saatlere dek oyunlar oynadılar. Belki artık eskisi kadar genç olmadıklarından, kaldıkları yerlerde belli bir konforu hep aradılar. Ama konforu amaç haline getirmediler.
Çevresi, ortamı ve yatağı temiz, banyosu sıcak, viskisi buzlu olduğu sürece, yüz yıllık bir köy evinde geçirdikleri tatili, klimalı ve oda servisli tatil köylerine daima tercih ettiler. Bu rehber, yazarlarla aynı duyguları paylaşan insanlar için hazırlanmıştır.
Artık bugünkü dünyada ve ortamda turizmin gittikçe kitleselleştiği şu günlerde, bireysel hizmeti ve sıra dışı güzellikleri ön plana çıkaran kuruluşları tanıttılar. Ülkemizde bu nitelikte yerlerin sayısının hızla artmakta olduğunu ve hatta orta boy bir rehberi dolduracak düzeye eriştiğini görme fırsatı da bu kitabın yazarlarını ziyadesiyle memnun etmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sayac Ekle