3 Ocak 2009 Cumartesi

W.c Andrews -Çati Kitap Özeti

ÇATI

Christopher ,Corinne , Cathy ve Chris’den oluşan Dollanganger Ailesi , her şeyin iyi gittiği bir hayat sürmektedirler. Bu mutlu aileye bir süre sonra Cory ve Carrie adında ikizler de katılır.
İkizlerin doğumundan iki yıl sonra Christopher , evde onun için hazırlanmış doğum günü partisine giderken ,trafik kazası geçirir ve hayatını kaybeder. Çok mutlu olan Dollanganger Ailesi, Christopher’in ölümüyle yıkılır. Corrine kocasının ölümüyle çaresizlik içinde Virginia’da yaşayan anne ve babasının yanına taşınma planları yapar.Çünkü o,hayatta birilerinin desteği olmadan yaşayamayan bir kadındır.Kocası hayattayken de birçok yere borçlanmışlardır.Fakat tüm bunları kocası takip ettiği için hiçbir şeyden anlamamaktadır ve eve haciz gelmiştir.Tüm bunların yanı sıra;onun anne ve babasının yanına gitmesinin amacı başkadır. Gladstone’deki her şeyi satarak,dört çocuğu ile birlikte Virginia’daki Foxforth Malikanesi’ne taşınır.
Asıl olay Corrine’nin babasının mirasından mahrum olmasıdır.Corrine genç bir kızken , Foxforth Malikanesi’ne sığınan üvey amcası ile (yani Christopher ile) gizli bir aşk yaşamıştır ve onunla evlenmiştir.Evlenmelerinin ardından Corrine bunu babasına bildirmiştir,ancak babası bu evliliğe izin vermemiştir.Onları hem evden kovmuş hem de,mirasından mahrum etmiştir. Corrine’nin babası ve annesi, Corrine ve Christopher’in büyük aşkından doğan dört çocuğunu ‘Şeytan’ın Çocukları’ olarak görmektedir ve Corrine’yi hiç affetmemektedirler.Ta ki Corrine’in kocası ölünceye kadar.Bu süreçte,Corrine babasının güvenini ve mirasını yeniden kazanabilmek için çocuklarının öldüğünü söyler.Çocukları gizlice Foxforth Malikanesi’nin çatı katına kapatır.Bu durumdan haberdar olan tek kişi büyükanneleridir. Çocukların büyükannesi,onlara katı kurallar koyar.Kızlar ve erkekler ayrı yataklarda yatacaklar, birbirlerine dokunmayacaklar, birlikte banyoya girmeyecekler, her gece İncil’den sayfalar ezberleyecekler,gürültü yapmayacaklar,asla perdeleri açmayacaklar…Ve bunun gibi bir sürü kural daha…
Bir gün Corinne çocuklarının yanına çok halsiz bir şekilde gelir.Çocuklarını kucağına alır,fakat suratında acı çekiyormuş gibi bir ifade vardır.Ardından içeriye büyükanne girer ve Corinne’ye bluzunu çıkarmasını emreder.Corinne sırtını açınca çocuklar gördükleri manzara karşısında şok olurlar.Annelerinin sırtı uzun,kabarık, derin izlerle kaplıdır.Büyükanne, annelerinin sırtında Christopher’la evli kaldığı 15 yıl için 15 ve yaşadığı yıllar için de 33 kırbaç izinin olduğunu söyler.Ve verdiği kurallara uymadıkları zaman onların da bu şekilde cezalandırılacaklarını sözlerine ekler.
Yemek servislerini büyükanne sabahları erkenden yapmaktadır ve çocuklardan nefret ettiğini her zaman söylemektedir.Zaten çocuklar da ondan nefret etmeye başlamışlardır.
Corrine’in sık ziyaretleri yavaş yavaş azalmaya başlar.Her seferinde de çocuklarının anlattıklarından nasıl etkileneceğini düşünmeden; dışarıda neler yaptığını,nasıl eğlendiğini anlatmaktadır.Çocukların da gönlünü almak için onlara süslü,pahalı hediyeler getirir;zengin olacakları günleri hayal etmelerini söyler.Ancak babası hala onu mirasına geçirmemiştir.Tüm bunlara Cathy çok üzülmektedir.Chris ondan daha iyimser olduğu için;annesinin onların zararına bir şey yapacağını düşünmemektedir. Çocuklar zamanlarının çoğunu kitap okuyarak ve televizyon izleyerek geçirmektedirler.Hatta bahçeden uzak kaldıkları için kendilerine tavan arasına bir bahçe yaparlar.Anneleri onlara renkli kartonlar ve el işi dergileri getirir.Chris ve Cathy tüm bunları,ikizleri biraz olsun dış dünyadan uzak tutmamak; onların yüzünde küçük bir tebessüm görebilmek ve buradan sıkılmalarını önlemek için yapmaktadırlar.Neyse ki annelerinin getirdiği televizyon onların sıkılmalarını biraz olsun önler.Chris ve Cathy aşkı televizyondan öğrenirler ve birbirlerine aşık olurlar. Tıpkı anne ve babalarında olduğu gibi yasak bir aşktır bu.
Bir gün her zaman oynadıkları gibi tavan arasında saklambaç oynarlar.Fakat bu kez Cory kendisine farklı bir yer seçer ve onu bulamazlar. Dolapların içine bakarlar ve sonunda bir dolapta Cory’nin cansız vücudunu bulurlar.Chris,onu kucağına alır.Önce suni teneffüs yapar;sonra da vücudunu ısıtmak için sıcak suya sokar.Cory gözlerini açar;fakat hiçbir zaman eskisi gibi olamaz.Tavan arasının nemi ve kasvetli havası adeta onların ruhuna girmiştir.Onların büyümelerini ve mutlu olmalarını engellemektedir.
Bir başka gün ise,herkes tavan arasındayken Cathy odaya iner ve aynanın karşısında vücudunu inceler.Birden Chris’in kendisini izlediğini fark eder.Eşyalarını giymeye kalkarken de büyükannelerine yakalanırlar.Zaten büyükannelerinin amacı onları böyle bir durumda yakalayıp,ceza vermektir.O Chris’e bir makas vererek Cathy’nin saçlarını kesmesini ister.Eğer bunu yapmazsa bir hafta aç kalacaklarını söyler.Cathy bunu duyunca ağlamaya başlar.Chris büyükanneye karşı gelir.Çünkü Cathy’nin saçları bukle bukle olup,onun güzelliğine güzellik katmaktadır ve Chris onun saçlarını çok beğenmektedir.Büyükanne çok fazla diretmeyerek odadan çıkar.Hepsi bu duruma çok şaşırır.Fakat sabah olunca Cathy’nin saçlarında bir ağırlık ve kendinde de bir halsizlik vardır.Büyükanne gece onu iğne ile uyutarak saçlarına zift dökmüştür.Chris bunu hemen fark eder,küveti sıcak suyla doldurur ve Cathy’nin saçlarını temizler.Cathy her ne kadar büyükanneden nefret etse de,içinden ağlamak gelse de bu gerçeği ikizlere belli etmez.Chris akşama kadar bıkmadan Cathy’nin saçlarını temizlemek için uğraşır.Zift o kadar yapışmıştır ki Cathy’nin saçlarının çoğu tararken dökülmüştür.Yine de o saçlarının tamamının gitmemesine sevinmektedir.
Tüm bunları yapan büyükanne onlara bir hafta yemek de vermez.Bu yüzden günlerinin büyük bir bölümünü uyuyarak geçirirler.Çünkü uyurken açlığı hissetmemektedirler. Cathy ve Chris ikizler için çok endişelenmektedirler.Bu yaşta bir çocuğun yemesi gereken şeyleri yiyememektedirler.Bir gün Chris bileğinin keserek kanını ikizlere içirir.En güzel yemeklere bile bazen itiraz eden ikizler,buna karşı çıkmadan içerler.Hatta Cathy ve Chris de biraz güç kazanabilmek için tavan arasındaki ölü fareleri yerler.Bir hafta geçtikten sonra büyükanne yemek getirmeye yeniden başlar.
Uzun zamandır yanlarına uğramayan anneleri ,bir gün onların yanına evlendiğini söylemek için gelir.Çocuklar annelerinin bu davranışlarına hiçbir anlam veremezler.Anneleri ikizlerle hiç ilgilenmemektedir.Halbuki onların bu yaşta anne baba sevgisine ihtiyaçları vardır.Bu nedenle onlar da Cathy’ye anne , Chris’e de baba demektedirler.Cory tavan arasında ayağı kapana sıkışmış bir fare bulur.Abla ve ağabeysinin yardımıyla onu iyileştirirler ve tavan arasında buldukları bir kafese koyarlar.O artık Cory’nin arkadaşıdır ve adını Miki koyar.
Bir gün büyükanneleri her zamanki gibi getirdiği akşam yemeğine ek olarak , onlara pudra şekerli kurabiyelerden getirir. Bu kurabiyelerden sadece Corry yer ve birkaç saat sonra hastalanır.Corrine onu gizlice doktora götürür ancak geriye döndüğünde Cory yanında değildir.Kardeşleri Cory’in ölümüne çok üzülürler , özellikle de ikiz kardeşi Carrie.Carrie onun ölümünden sonra hiçbir şey yemez, konuşmaz,her geçen gün zayıflar.Kardeşini özlemektedir ve bu evden nefret etmektedir.Cory’den hatıra kalan Miki’ye artık o bakmaktadır. Annesi Cory’yi farklı bir isimle mezarlığa gömer. Amacı zaten bellidir;mirasta bir problem çıkmamasını istemektedir.
Cathy ve Chris artık buradan kaçmanın yollarını araştırırlar.Ve bir gün Chris ile Cathy, Cory’nin ölümünün kurabiyelerin üzerindeki pudra şekeri ile değiştirilmiş arsenikten kaynaklanabileceğini düşünürler.Bunu kanıtlamak için de Miki’nin üzerinde denerler.Ona bu pastadan biraz verirler ve Miki ölür.Artık kaçmamaları için hiçbir sebep kalmaz.Chris malikaneden kaçtıktan sonra,dışarıda yaşayabilmek için buradan değerli bir şeyler bulmaya gider.O tüm bunları araştırırken;önce büyükbabalarının çoktan öldüğünü ,sonra da annelerinin artık malikanede olmadığını öğrenir.
Tüm bunları öğrendikten sonra malikaneden ayrılmak için hazırlanırlar. Miki’yi de yanlarına alıp,polise götürüp annelerini ve büyükannelerini hapse attırmak isterler.Fakat daha sonra bu fikirden vazgeçip,tüm bu olanları unutup yeni bir yaşama başlamaya karar verirler.
Ayrılmadan önce Cathy tavan arasındaki tahtaya şu sözleri yazar:‘Biz üç yıl beş ay boyunca bu tavan arasında yaşadık.Chris, Carrie, Cory ve ben. Şimdi üç kişi kaldık.




V.C.ANDREWS (1923 / 1986)
(Virginia Cleo ANDREWS)
Asıl adı Virginia Cleo Andrews olan V. C. Andrews,1923 yılında Portsmouth Virginia'da doğdu. William Henry Andrews ve Lillian Lilnor Parker Andrews'un üç çocuğundan biriydi. Sıradışı bir çocukluk geçiren Andrews çok başarılı bir öğrenci olduğundan 3. ve 6. sınıfları okumasına gerek görülmemiştir.Virginia Cleo Andrews'un romanlarında anlattıklarının bazılarının kendi hayatından esinlenerek yazdığı söylenir. Ama bu ayrıntıların hangileri olduğu bilinmez. Kolej yıllarında merdivenden düşerek kalça kemiğini kırmış ve bu kemik gelişimini olumsuz etkilemiştir. Bu nedenle gençliği tekerlekli sandalyede geçmiştir.

15 yaşındayken yazdığı "Idylls of the King (Kralın İdilleri)” adlı müsamere ile ödül kazanmıştır. 1972 yılında "Gods of the Green Mountains(Yeşil Dağların Tanrıları)" adlı bir roman yazmış ancak bu romanı hiçbir zaman yayınlanmamıştır. İlk romanı Çatı yayınlanmadan önce dokuz roman ve yirmi kısa hikâye yazmıştır.Bugüne dek yayımlanan tüm eserleri 85 milyondan fazla satmıştır.1984 yılında Virgina eyaletinde yılın kadını seçilen Virginia Cleo Andrews 1986 yılında kansere yenik düşmüştür.”

Tüm eserleri:
Cennet (1900),Çatıdaki Nefes (1900),Çatıdaki Çığlı (1900),Çatıdaki Fısıltılar (1900),Çatının Sırları (1900),Çatının Karanlığında (1900),Çatıdaki kıvılcım (1900),Gazap Tohumları (1900),Çatıdaki Rüzgar (1900),Lekeli Altın (1900),Gizli Mücevher (1900),Çatıdaki Pırıltılar(1900),Gölgeli Bahçe (1987), Yaralı Gönüller (1988 ),Hayaller Dünyası (1990),Öç Yuvası (1996),Çatıdaki dikenler (1999),Çatıda Bir Kız (1999),Kalbimin Şarkısı (1999),Kadere İsyan (1999),Bitmemiş Senfoni (1999),Olivia (2000),Gece Yarısı Müziği (2000), Kimsesiz Kelebek (2001),Çatıdaki Kelebekler (2001),Tarçın (2001),Yetimler (2001),Buz (2002),Yağmur (2003),Kırık Kanatlar (2003),Fırtına (2003),Yabani Çiçekler (2003),Gökkuşağı (2004),Evden Uzaklara Uçuş (2004)Bahçedeki Çiçekler (2004),Celeste (2004),Salkım Söğüt (2005),Kötü Tohum (2006), Ormana Doğru (2006).

W.C ANDREWS
ÇATI
Kitabın Orijinal Adı : Flowers in the attic
Cathy Dollanganger ( Yazarın kitaptaki adı )
Christopher (Chris) Dollanganger ( Yazarın kardeşi )
Christopher Dollanganger ( Yazarın babası )
Corrine Dollanganger ( Yazarın annesi )
Corry Dollanganger ( Yazarın kardeşi )
Carrie Dollanganger ( Yazarın kardeşi )
Malcolm Foxforth ( Yazarın büyükbabası )
Bayan Foxforth ( Yazarın büyükannesi )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sayac Ekle